tinaogbent.dk

En blog om livets små og store genvordigheder

Jalousi

Tjekker du hans sms. Lurer du i hendes mailkorrespondance. Går du pung og lommer igennem med tættekam. Leder du efter spor i skuffer og skabe. Kort sagt lider du eller din kæreste af jalousi – så læs videre her.

Hvem er jaloux

Vi tror alle mennesker på et eller andet tidspunkt i livet har haft en følelse af jalousi. Så de fleste ved ud fra egen erfaring, hvad det opleves at være jaloux. Det er en rædselsfuld følelse, som man vil gøre alt for at komme af med – desværre gør mange alt det forkerte.

Det er vores indtryk at mange par slås med jalousi. Så lad os se lidt hvad jalousi er, hvorfor jalousi opstår og hvordan jalousi bekæmpes.


Hvad er jalousi

Umiddelbart er jalousi frygten for, at partneren render rundt og roder med andre kvinder eller mænd. Det er en blanding af frygt for at miste og frygt for at være til grin. Jalousi viser sig som mistænksomhed, vrede, bitterhed og ”ked af det hed”.

Vi taler her om jalousi, hvor den ene mistænker den anden. De tilfælde, hvor partneren har uomtvisteligt fundet en anden, spiller misundelse og hævn også ind.

Hvorfor opstår jalousi

Der kan være mange årsager til at jalousi opstår. Fælles for de fleste er, at parforholdet er inde i en krise.

Hvis I ellers har haft et velfungerende parforhold, har I måske glemte at pleje forholdet.

Hun er måske blevet for udfarende, mens han for det meste går derhjemme, og samtidig har han måske fået det måske lidt svært på arbejdet.  Han har behov for lidt omsorg og bekræftelse. Hun ser ikke signalerne og hans selvværd daler.

Inden længe bliver han enig med sig selv om, at hun garanteret har fundet en anden.

Jalousi kan også være udtryk for dybereliggende problemer.

Hun er måske gået ind i forholdet med en urealistisk forestilling om, at hans kærlighed og bekræftelse skulle styrke hendes manglende selvværd og utilstrækkelighed. Hans kærlighed alene skal udfylde det hul, hun har i maven.

Inden længe begynder han så at interesser sig for andet end hende, så hun konkluderer, at han ikke elsker hende længere, og at han garanteret har fundet en anden.

Hvordan bekæmpes jalousi

Desværre reagerer langt de fleste par uhensigtsmæssigt, når jalousien slår ned.

Den jaloux partner begynder at kontrollere den anden. Hun sender utallige sms eller ringer i tide og utide for at tjekke, om han ligger i med en anden. Han gennemroder skuffer og skabe, tjekker telefonen for modtagne og udgående opkald, og læser samtlige sms og e-mails i forsøget på at finde beviset på hendes utroskab.

Partneren, som er under mistanke, forsøger at berolige. Han begynder måske at smse eller at ringe regelmæssigt for at redegøre for, hvor han er, hvem han er sammen med og hvad de laver. Eller også går hun i den anden grøft og reagerer med vrede og affærdiger det som noget pjat.

Jalousi er et inside job

Lad os slå det fast med det samme – jalousi er et inside job. Din partner har intet med din jalousi at gøre!


Jeg vil elskes!

Hvis du er gået ind i et parforhold med urealistiske forventninger om, at din partner skal bibringe dig den grundlæggende følelse af eksistensberettigelse, er du fuldstændig på vildspor.

– Andre mennesker kan ikke fylde hullet i maven! Drop det!

Hvis du ligger så stort et ansvar over på andre menneskers skuldre, vil de før eller siden svigte.  Fejlen ligger ikke hos dem, men hos dig, fordi du har sat dem i en position, ingen mennesker kan leve op til.

Sandheden er jo, at uanset hvor meget de bekræfter dig, så vil det aldrig blive nok. Hvis din partner bekræfter dig 24 timer i døgnet 365 dage om året, så må det i sidste ende jo være fordi, han ikke er rigtig klog, for et hvert menneske med forstand kan sgu da se, at du intet er værd og ikke fortjener det.

Så enten er han er et fjols, som ikke har gennemskuet dig.

Og så du begynder at behandle ham dårligere og dårligere i en syg kombination af mindreværd og selvhævdelse. Han skal bekræfte dig uanset hvor dårligt og ubehageligt du tér dig. Hvis han gør det, er han intet værd, også kan han ikke længere bruges til at styrke dit selvværd. Så inden længe er du ham utro og/eller smider det værdiløse fjols ud!

Eller også er han fuld af løgn og bedrager dig bag din ryg.

Og så fiser du rundt og nedværdiger dig selv, mens du udspionerer ham, det bedste du har lært!


Hvis du går rundt med en følelse af mindreværd og utilstrækkelighed, er der kun en vej frem, at arbejde med dig selv. Styrkelse af selvværd ved hjælp af forøget selvtillid eller andre menneskers bekræftelse er en blindgyde, der uværgerligt fører til sammenbrud.

Jalousi, der har sin rod her, kræver meget arbejde af den jaloux part og meget tålmodighed, overbærenhed og klare grænser fra partneren.

Partneren kan hjælpe med klare udmeldinger i kærlige og tålmodige toner. Du er ikke en del af problemet, og derfor er du heller ikke en del af løsningen.

Hvis du f.eks. oplever, at din partner er gået i jalousi-mode og ringer for at tjekke dig, så kan du stille og roligt sige, at du kan høre, at han er jaloux, og at du føler med ham, men at du nu slukker for telefonen, så du kan koncentrere dig, om det du er i gang med.

Han vil antagelig reagere voldsomt. Men det er vigtigt at huske på, at du aldrig kan ændre et sygt sind og handlingsmønster ved at hoppe med på vognen. Det eneste, du kan gøre, er at holde fast i virkeligheden, som den er, og så forholde dig til den.

Det her er sygelig jalousi, og på den måde tvinger du den syge til at tage ansvar for sin egen tilstand – og han/hun er den eneste, der kan gøre noget ved det!

I har glemt hinanden

Den jalousi, der bunder i pludselig opstået usikkerhed i et ellers velfungerende parforhold er betydeligt nemmere at håndtere.

Den opstår som oftest fordi, I dels har glemt at pleje forholdet, dels at den ene part så af en eller anden grund er lidt nede.

Her er løsningen, at den der bliver udsat for jalousien ikke tager det personligt og føler sig anklaget. Det er et wake up call til jer begge, og skal ses som sådan.

Bliver du udsat for jalousi fra din partner, bør du i stedet reagere med opmærksomhed. Der er helt tydeligt nogle signaler, du har overset, så invester noget mere af dig og din tid i forholdet, så klinger det sikkert af i løbet af kort tid. Hvis det ikke klinger af, skal du nok læse forrige afsnit.

Hvis du er jaloux i et ellers velfungerende parforhold, så husk på, at din partner har valgt at være sammen dig, og at hun er der frivilligt. Hvis sandheden virkelig skulle være, at hun havde fundet en anden, mon ikke du så ville få det at vide? Hun vil jo nok ikke bo sammen med en, hun ikke elsker, vel?

Alt taler for, at du er inde i en periode, hvor du har brug for støtte og opbakning. Sig hvordan du har det. Han er sikkert ubetænksom og selvoptaget, men det er du også, hvis du forventer, han er tankelæser. Sig til ham, du synes, I trænger til noget tid sammen.

Hvis I normalt har et forhold, hvor I snakker meget om tingene, så fortæl ham, hvordan du har det og gør noget sammen.

Hvis I har et forhold, hvor I ikke snakker så meget om tingene, så nøjes med at gøre noget sammen.

Gå en tur på stranden, tag en fridag i sengen, hold i hånd i biffen, bare et eller andet, hvor I ikke skal forholde jer til omverdenen, men kun skal koncentrere jer om hinanden.

Dette er tredje indlæg, læs med fra starten “Familieliv og venskab

One thought on “Jalousi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *